I tak właśnie powstał przepis łączący dwa przepisy. Najfajniejsze jest to, że ciasto powstało w trakcie wyrastania ciasta na pizzę.
Użyłam na potrzeby przepisu słowa biszkopt, jednak moje biszkopty całkowicie nimi nie są. Ale na zasadzie prostego skojarzenia z biszkoptami, które przekłada się kremem pozwoliłam sobie na taki mały skrót myślowy.
Przepis nr 1 w oparciu o jogurt 180g
ultra łatwe :) moje ukochane francuskie babeczki użyte jako biszkopt. przelane do foremek w kształcie serca. Weszłam ostatnio do duki i ta wizyta mnie duużo kosztowała :) Efekty był wspaniały. Ciasto pełne miłości
- kubeczek jogurtu naturalnego 180g
- dwa niecałe kubeczki po jogurcie cukru (u mnie drobny)
- trzy, również niecałe kubeczki mąki
- dwa jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- skóra otarta z połówki cytryny
- można dodać wyciśnięty sok, ja pominęłam
- pół kostki masła roztopione i ostudzone
Ciasta pieką się ok ... no nie wiem ile. Może 30 minut. Ciasto jest złociutkie i patyczek wychodzi suchutki.
Kiedy moje serca stygną (emocje rozbudzone zapachem opadają), czas na krem:
Jest to krem, który na ciasto kruche nakładała Zosia, w przepisie na kruche ciasto z kajmakiem i puszystym mascarpone. ale bez cytrynowej nuty
1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
300 g serka naturalnego
150 g cukru pudru
2 żółtka
spora garść płatków migdałowych, podprażonych
i dalej cytuję za Zosią
Jajka ubijam z cukrem pudrem, dodaję serek i mascarpone i kręcę dalej, aż powstanie gładka masa.
Łączenie:
Jedno ostudzone ciasto smaruję kajmakiem i nakładam połowę masy serowej. Drugie ciasto również smaruję kajmakiem i nieposmarowaną stroną przykrywam pierwsze ciasto. Nakładam resztę masy, posypuję migdałami i odstawiam do lodówki.
Efekt jest naprawdę świetny i smakuje wybornie. Moi goście zwrócili mi jednak uwagę, że biszkopty są za mało wilgotne. Jak macie pomysł czym nasączyć takie ciasto, żeby nie było w nim jednak alkoholu to chętnie wypróbuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz